Fältpostnummer 36862

Min pappa Kurt Schenker, född 1914, var tysk soldat under andra världskriget. Han avskydde nazismen och Hitlers metoder. Han ville inte delta i kriget. Med livet som insats flydde han på motorcykel från tyska armén 1943 och lyckades ta sig till Sverige. Kurt ansökte om att få bli betraktad som politisk flykting och skrev till Kungl. Socialstyrelsen:

Jag tvingades till Fronten mot min övertygelse, höja vapen mot människor som aldrig gjort mig något. Jag lärde känna och hata Hitlers System och arbetsmetoder mer och mer. Hitler kommer att försätta Tyskland och hela världen i olycka.

Kurts ansökan lämnades utan bifall, han skulle förpassas ur landet. Han vågade inte återvända till Tyskland. Straffet för desertörer var arkebusering.

Tack vare material från olika arkiv har jag tagit del av Kurts liv åren 1940–1948. Att gräva i arkiven och skriva den här boken har varit mitt sätt att få klarhet i var min pappa vistades under och efter kriget. Det mesta var nytt för mig. Detta är mina föräldrars historia och även min.

Helga Gimsér är född 1940 i nuvarande Tjeckien och kom till Sverige som 7-åring. Hon har arbetat som sjuksköterska, lärare i hälso-och sjukvård samt varit verksam som psykoterapeut. Under många år har hon även utbildat personalgrupper i teamutveckling och varit konsult i chefsutvecklingsprogram.

ISBN: 9789188683168
Mjukband med flikar
264 sidor
2021

Av Helga Gimsér